Riittävän hyvä riittää

Jos sinulla on loputtomasti rahaa ja resursseja, voit ottaa tavoitteeksi kaikkein parhaimman lopputuloksen. Meille muille riittää riittävän hyvä, hyvä niin.

”öljy-yhtiöt käyttävät vuosittain miljoonia markkoja siihen, että voivat tehdä mahdollisimman huonoa bensiiniä.”

Muistan kaukaa nuoruudestani, kun silloinen yläasteen opettajani laittoi käsityskykyni kertaheitolla koetukselle. Hän tokaisi, että öljy-yhtiöt käyttävät vuosittain miljoonia markkoja siihen, että voivat tehdä mahdollisimman huonoa bensiiniä. Sen jälkeen kapula siirtyi minulle ja piti alkaa kuumeisesti keksiä mikä juju tämän takana on.

Tottakai aiheena oli silloin ylilaatu ja sen kustannukset.
Enpä olisi koskaan osannut ajatella, että vuosikymmenien päästä avaan keskusteluja turvajärjestelmien suunnittelusta hänen tarinallaan.

Missä tämä aihe nykyisin pomppaa esille? Tyypillisin tilanne on se, kun käyn potentiaalisten  asiakkaiden kanssa läpi sitä, kuinka mittaan työni laatua ja mitkä ovat tavoitteeni.

Tuntuu, että nykyiseen Instagram-maailmaan ei kuulu virheet tai puutteet. Viimeistään siinä vaiheessa yksinpuheluani asiakasoletettu havahtuu, kun sanon odottavani 2.500 – 5.000 euron lisä- ja muutostöitä, mikäli homma on minulle uskottu.

Eikö työt pitäisi tehdä niin, ettei lisä- ja muutostöitä tule lainkaan?

Tämä on se hetki, kun yläasteen opit tulevat tarpeeseen. Oman kokemukseni (reipas 150 projektia) mukaan, ”normaalitaso” lisä- ja muutostöille on 15% – 30%. Eli 100.000 euron hankkeessa kassan pohjalle kannattaa jättää 30.000 euroa, jotta projekti saavuttaisi maalin ilman pysähdyksiä.

Omissa projekteissani muutos- ja lisätöitä tulee 2.5% – 5,0%, jolloin selvitään 30.000 euron varan sijaa vain  5.000 eurolla. Kun vielä huomioi sen, että lisätöinä tehty maksaa 50% enemmän, alkaa erolla olla jo rahallisia vaikutuksia, puhumattakaan muutosten vaikutuksesta lopputuloksen toimintavarmuuteen.

Nolla prosenttia olisi vielä parempi!
Kyllä ja ei. Itselläni noin joka kymmenes projekteista toteutuu täysin ilman lisä- ja muutostöitä. Nämä ovat yleensä hieman pienempiä projekteja, arvoltaan alle 20.000 euroa. Mutta nämä nollat ovat vain tulosta siitä, että tähtään 5% lisä- ja muutostöiden määrään.

Mutta syy siihen, etten ole asettanut tavoitteeksi nollaa lisä- ja muutostöissä, on raha ja resurssit. Kuten huippu-urheilussa, niin kaikissa muissakin viimeiset tehot ovat kaikkein vaikeimmin saavutettavia. Toisin kuin urheilussa, turvasuunnittelussa ei viimeisten prosenttien saavuttamiseen käytettyä satsausta saada koskaan takaisin.

Jos asettaisin tavoitteeksi selviytyä jokaisesta projektista ilman lisä- ja muutostöitä, käyttäisin täysin vastuuttomasti tilaajani rahoja sekä omia resursseita. Tottakai jatkuva nollalinja pönkittäisi egoani, mutta samalla jäisi niin paljon tärkeämpiä asioita tekemättä.

Viimeisen 5 prosentin poistamisen sijaan, investoi se raha esimerkiksi PTS-suunnitelman laatimiseen ja muuhun sinulle oikeasti hyötyä tuoviin vaihtoehtoihin.

Kun lisä- ja muutostöiden osuus on viiden prosentin kokoluokassa, voit todeta että riittävän hyvä riittää.

 

Lämpimin kesäterveisin
Markus

Edellinen artikkeli
Määritä mitä haluat
Seuraava artikkeli
Hyvä neuvotteluasetelma ja kymppitonnien säästöt
Valikko